Hyvinkään Puukko 2020 - Peruttu Covid19 pandemian vuoksi

Hyvinkään Puukko 2020 ja sen yhteydessä pidettävä Fantasia/Sci-Fi veitsikilpailu on Covid-19 pandemian vuoksi peruutettu tältä vuodelta. Veitsikilpailu siirtyy Hyvinkään Puukko 2021 tapahtuman yhteyteen 14.8.2021.

Hyvinkään Puukko 2020 kilpailusäännöt

KILPAILUKUTSU

15,8,2020 Hyvinkään Wanhalla Villatehtaalla

FANTASIA/SCI-FI VEITSI
Valmista veitsi jollekin kirjoista, elokuvista, peleistä tms tunnetulle tai itse keksitylle fantasia/sci-fi hahmolle. Mukaan tulee liittää lyhyt selvitys tuomaristolle luettavaksi (+kuva), mille hahmolle ja mihin käyttötarkoitukseen veitsi on valmistettu. Veitsen on oltava hahmon vartaloon kiinnitettävissä.
Nyt on mahdollista toteuttaa villeimmätkin ideat ja ottaa erikoiset työtavat ja materiaalit käyttöön!

TERÄ: tekijän itse valmistama, ruodollinen tai full-tang, metallia, leikkaava/viiltävä/pistävä
KAHVA: materiaali(t) tekijän vapaasti valittavissa
HELAT: materiaali(t) tekijän vapaasti valittavissa, helat ei pakolliset
TUPPI: materiaali(t) tekijän vapaasti valittavissa, lesta tarpeen mukaan, vartaloon kiinnitettävä kannike
MITAT: kokonaismitat tuppineen maksimissaan 370x200x90 mm

Materiaalit, mitoitus, muotoilu ja viimeistely hahmon tyyliin sopivat.

1 veitsi/osallistuja. Veitsellä ei saa olla osallistunut aiemmin kilpailuun.

Kilpailijan vastuulla on varmistua siitä, että kilpailutyö ei sisällä kiellettyjä materiaaleja. Ohjeistuksena kielletyistä materiaaleista noudatetaan CITES-sopimuksen listausta uhanalaisista eläimistä ja kasveista.

Palkintoraha on 500 euroa, jonka tuomaristo jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Kaikki osallistujat saavat osallistumistodistuksen ja kirjallisen palautteen.

Tuomareina toimivat Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila, puukkoseppämestari J-T Pälikkö ja Hyvinkään Tuppiroskan edustajana Johanniina Lakanen.

Kilpailu on avoin kaikille Suomen kansalaisille ja vakituisesti Suomessa asuville. Osallistumismaksua ei peritä. Kilpailupuukko tulee olla nimimerkillä varustettu ja mukaan on liitettävä suljettu kirjekuori, jossa kilpailijan nimi, osoite ja puhelinnumero sekä edellä mainittu selvitys erillisenä ja nimimerkillä varustettuna. Kilpailijan on itse vakuutettava puukkonsa mahdollisen katoamisen varalta.

Kilpailupuukot tulee toimittaa 24.7.2020 mennessä (postileima) osoitteeseen:
Esko Palosvirta, Mäenkatu 3B, 05830 Hyvinkää
Lisätietoja tarvittaessa: esko.palosvirta@pp1.inet.fi tai puh. 040 0314108

Suomen Puukkoseura
Hyvinkään Kaupunki
Hyvinkään Tuppiroska

Puukonrakennuksen SM-kilpailu

Jokaisessa sarjassa puukkojen tulee henkiä perinteistä suomalaista puukon ja veitsen valmistuksen kulttuuria.
Jokaisessa kilpailutyössä tulee olla joko kantoväline tai vähintään suoja joka peittää terän. Terä tulee olla tekijän itsensä tekemä ja merkitsemä kaikissa muissa sarjoissa paitsi nuorten sarjassa, jossa sallitaan puukon tekeminen myös jonkun muun tekemään terään. Käyttöpuukoille tullaan tekemään vuolutesti.

Linnanherran juhlapuukko
Puukko tulee edustaa korkeaa puukon valmistuksen tasoa niin materiaalivalintojen kuin työn viimeistelyn ja muotokielen suhteen. Puukon tulee toimia tavanomiaisissa puukon käyttötarkoituksissa mutta sen tulee olla ulkoiselta olemukseltaan juhlallisen edustava.

Riistanvartijan metsästysveitsi
Riistanvartijan metsästysveitsi kulkee riistanvartijan mukana arjen askareissa ja riistan käsittelyssä. Linnanneidon korupuukko Tämä siro korupuukko on pituudeltaan maksimissaan 15 cm ja sillä tulee olla vähintään yksi käyttötarkoitus.

Ratsumestarin käyttöpuukko
Ratsumestarin käsissä tällä puukolla onnistuu monet työt, puukon tulee olla heloitettu sekä vyöllä kannettava.

Tallirengin käyttöpuukko
 
Tallirengin puukko on ulkoasultaan ratsumestarin puukkoa vaatimattomampi, puukko on helaton. Puukossa tulee kiinnittää erityistä huomiota toimivaan ja esteettiseen muotoon sekä mitoitukseen. 


Piian puukko
Tässä puukossa terän viiste ulottuu hamaraan saakka, ulkoisesti puukon tulee olla askeettisen vaatimaton sekä muotokieleltään yksinkertainen. Puukkoa kannetaan vaakatasossa vähintään terä suojattuna.

Avoin sarja voittajille

Edellisissä Sm- kilpailuissa voittaneet kilpailevat tässä sarjassa yhdellä puukolla valitsemastaan kategoriasta: Linnanherran juhlapuukko, Riistanvartijan metsästysveitsi, Linnanneidon korupuukko, Ratsumestarin käyttöpuukko, Tallirengin käyttöpuukko, Piian puukko. Tähän sarjaan osallistuvat eivät saa osallistua muihin sarjoihin.

Nuorten sarja Avoin sarja kaikille alle 18 vuotiaille nuorille. Myös kilpailuvuonna 18 vuotta täyttävät saavat osallistu tähän sarjaan. Puukon tulee noudattaa kilpailusarjoille annettuja yleisiä ohjeita. Tässä sarjassa kilpailutyössä saa olla jonkun muun kuin tekijän valmistama terä. Puukoille tullaan tekemään vuolukoe. Puukossa pitää olla vyöllä kannettava tuppi.

Puukot tulee lähettää 
31.8.2020 (viimeinen postileimapäivä) mennessä osoitteeseen:
Eero Kovanen, Haukkakuja 2, 21250 Masku, Puh: 0408339262.
Maksu seuran tilille FI24 1056 3000 3025 59, 15€/puukko.
Kilpailijan tulee halutessaan itse vakuuttaa puukot kuljetuksen ajaksi.